Dég - Értékleltár

•   Festetics kastély

Dégen található Magyarország egyik legszebb - és egyetlen látogatható - klasszicista kastélya, amelyet hazánk legnagyobb angolparkja ölel körül. A kastélyhoz sok legenda fűződik: a magyarországi szabadkőművesség titkos központjaként emlegetik. Bár nem maradtak fenn bizonyítékok rejtélyes gyűlésekről, az tény, hogy több mint egy évszázadon át a kastély falai között őrizték a hazai szabadkőművesek titkos levéltárát, s az építtető, Festetics Antal is szabadkőműves volt.

A kastély Pollack Mihály korai alkotása, nem véletlenül emlékeztet homlokzata a Nemzeti Múzeumra. Építtetője, Festetics Antal zseniális gazdálkodó volt, aki a termékeny mezőföldön nemcsak növénytermesztéssel foglalkozott, hanem juhokat vett, erre építette a gácsi posztógyárat, és tevékeny szerepe volt a jól tejelő svájci tehenek elterjesztésében. Vagyona tette lehetővé az akkor modernnek számító kastély felépítését, és a család későbbi grófi címének megszerzését.

A kastély 1810 és 1815 között, az ország "leggazdagabb köznemese", Festetics Antal (1764-1853) császári és királyi kamarás megbízásából épült, aki a tervezéssel az általa már korábban is foglalkoztatott neves építészt, a magyar klasszicista építészet kiemelkedő képviselőjét bízta meg. A kastély park felőli homlokzata a Magyar Nemzeti Múzeum épületére emlékeztet - nem véletlenül, hiszen mindkét épület tervezője Pollack Mihály (1773-1855) volt. A múzeum történelmi nevezetességű lépcsőjével ellentétben azonban Dégen nem lépcső, hanem kavicsos rámpa vezet a parkba.

Rendhagyó építészeti megoldások közé tartozik az is, hogy az ovális dísztermet nem az épület központi részén, hanem sarokszobájában alakították ki. Ezzel átellenben pedig a szintén ovális alaprajzú, ám intim méretű grófnői fürdőszoba bújik meg.

Az 1920-as években Festetics Sándor átalakíttatta, korszerűsítette a kastélyt: ekkor született a belső terek ma látható, a klasszicizmus formavilágát követő dekorációja.

 

Kastélypark

Magyarország egyik legnagyobb szabású és leglátványosabb tájképi kertje (angolkertje) a dégi kastélypark, amelyet több patak találkozásánál, enyhe lankán alakították ki. Mérföldnyi hosszúságú, festői halastava a leghosszabb a hazai parkok tavai között. Szigetének ékessége egy különleges kerti építmény: a németalföldi stílusban épült vöröstéglás Hollandi-ház, melynek földszintes részén tehénistálló volt, míg emeletes részén az egyik tüdőbeteg grófné szanatóriumként szolgáló lakosztálya kapott helyet.

A parkban egész évben élményt nyújtó, kiadós sétára indulhatunk.

   

•   Hollandi ház

A park tavának szigetén álló, festői megjelenésű épületet 1891-ben, egy korábbi épület helyén emelték. Földszintes része tehénistállóként szolgált (az itt lakó és a szigeten legelésző hat tarka tehén a park fontos látványelemének számított), emeletes részében pedig a tüdőbeteg Festetics Andorné gyógyítására berendezett lakosztály kapott helyet, mivel az ammónia tartalmú istálló levegőjét és a frissen fejt tejet gyógyító hatásúnak tartották. A szigetet eredetileg dróton áthúzható csónakon lehetett csak megközelíteni a kastély felől, a mai híd később épült.

   

•   Katolikus templom
A műemlék épületet az 1820-as években építették, melyet Pollack Mihály tervezett.

•   Református templom


Dégen négy emlékmű található a háborús áldozatok emlékére:

•   I. Világháborús emlékmű - Gilányihegy
Az I. világháborús emlékmű, az ún. Oroszlán a Gilányi-hegyen (Burján Jenő kőfaragó alkotása)

•   II. Világháborús emlékmű - Református templomkert
II. világháborús emlékmű a református templomkertben - a falu központjában

   

•   Német katonai emlékmű - Kastély park

   

•   Szovjet katonai emlékmű - Polgárőr park