Enying - Értékleltár

Alsótekeresi Faiskola

Nepomuki Szent János Római Katolikus Templom
A klasszicista stílusú, monumentális hatású, ünnepélyes homlokzatú műemlék templomot Herceg Batthyány Fülöp építette 1838-1840 között. St6ílusának jellegzetességei: az oszlopos portikusz (előcsarnok), a kupola és a latin kereszt alaprajz. A 30 m magas tornyot gazdagon aranyozott keresztgömb és kereszt díszíti. A főoltárkép a templom védőszentjét, Nepomuki Szent Jánost ábrázolja.

Szentháromság Római Katolikus Templom
A XV. századból való az Árpád-kori templom romjaira épült barokk stílusú templom Balatonbozsokon. Az 1640-ben átalakításra került templom ablakmélyedései eredetiek,80 cm vastag falai kőből épültek.

Evangélikus templom
Szeghalmy Bálint tervei alapján épült 1938-ban.

Református templom
Az Enyingi Református Gyülekezet 1540-től számítja fennállását. A minden bizonnyal Enyingi Török Bálint révén felébredt reformáció nyomairól már 1526-tól találunk adatokat. 1680-ban már volt az eklézsiának temploma parókiája, rektor lakása. A mai templom régi vár helyén a negyedik. A barokk stílusban épült templom szószéke falazott, klasszicizáló.

Batthyány kastély
Herceg Batthyány Fülöp 1809-1811 között klasszicista stílusban bővíttette a korábbi földesúri kastélyt, mely később Draskovics, majd a Csekonics család tulajdonába került. A kastély eklektikus átalakítása Csekonics Endre tulajdonos nevéhez kötődik. Az épület falai között 1946-tól gazdaképző iskola működött, az 1960-as évek eleje óta pedig rendelőintézetként funkcionál az épület. Európai Uniós forrásból- a kastély és műemléki környezete rehabilitációjának első ütemében- megújult az épület déli szárnya , a belső udvar terasza, az épületegyüttes teljes tetőszerkezete, héjazata és lábazata. A kastély főbejárata előtti tér díszburkolatot kapott. A kastély díszkúttal ékesített hangulatos belső udvara nyaranta a "Muzsikáló Kastélykert" rendezvénysorozattal vonzza az igényes könnyűzene kedvelőit. A műemlék kastélyt körülvevő park - Czifrakert-árnyas fáival a kellemes pihenés és kikapcsolódás élettere és egyúttal a város nyári szabadtéri rendezvényeinek az egyik helyszíne.

Schrikker-kúria
Az 1900-as évek elején épült klasszicizáló stílusú kúria az országos hírű Alsótekeresi Dísz- és Gyümölcsfaiskolát alapító Schrikker Sándor testvérének, Schrikker Imrének tulajdona volt az épületet körülölelő parkkal együtt Napjainkban a kúria óvodaként funkcionál.

A hajdani Járásbíróság épülete
Napjainkban a Herceg Batthyány Fülöp Gimnázium és Általános Iskolának ad otthont.

Szentgyörgyi Albert mellszobra (1999)
A Batthyány-kastély előkertjében elhelyezett bronzból készült mellszobor Illyés Antal szobrászművész alkotása.

Vas Gereben (Radálkovits József) mellszobra
A gyermekkorát a XIX. Századi Enyingi Uradalomhoz tartozó Fürgeden töltő ügyvéd, lapszerkesztő és író Vas Gereben regényeinek, elbeszéléseinek gyakori témája volt a Mezőföld, az Uradalom és az itt élő emberek.

Szengyörgyi Dezső emléktábla (1995)
A legendás katonai és polgári repülőtiszt emlékét a Művelődési Ház épületének homlokzatán elhelyezett márványtábla őrzi.

Turul szobor (1991)
A bronzból készült emlékmű Orr Lajos szobrászművész alkotása.

I. világháborús emlékmű (1922)
Somogyi Sándor szobrászművész alkotása.

Várakozás (1950)
Palotai Gyula szobrászművész alkotása. A Rendelőintézet elő parkjába található.

Enyingi Török Bálint emlékoszlop (1992)
A Református templom 200 éves fennállásának évfordulóján a templom körüli várdombon került felállításra az Enyingi Török Bálint emlékére emelt emlékoszlop, mely Gál János fafaragó népművész munkája.

Batthyány-díszkút (2006)
A Batthyány - kastély belső udvarát díszítő ivókút- mely Batthyány család címerállatát, a pelikánt ábrázolja - Kocsis Balázs szobrászművész alkotása.

Kopjafa (2004)
Az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozatainak emlékére állított kopjafa Nemes József enyingi lakos munkája.

Akócs malom

Állandó fotókiállítás régi fotókból a művelődési házban

Tinódi Lantos Sebestyén Református Iskola művészeti csoportjai

Eszem-iszom Bográcsfesztivál

Szent István napi ünnepség (aug.20.)